Aerial view from the south

Aerial view from the south
Woodland view

Woodland view
River view

River view
Floor plan

Floor plan
Roof plan

Roof plan
Site plan

Site plan
<
>
Sample Description

Work of art: impeccably curated contemporary river house

River House

Private Residence, Westport, MA

The River House, a fossil-fuel-free structure, sits on 1.1 acres on the banks of the Westport River in Massachusetts, commanding sweeping views to the south. The home’s solar crescent form allows for daylight to flood the interior. The home contains five bedrooms and accommodates large family conclaves with all interior surfaces like a fine cabinet, surrounding the occupants with rich, warm wood surfaces. The living spaces are framed by two-story-high glass enclosures opening to the sky to take advantage of the views and the horizon.

With passive solar design in mind, the house gains much of its warmth directly from the sun with heat energy stored in the concrete slab. The cooling source is primarily conceived through natural ventilation. The radiant floors and fan coils are served by two heat pumps which utilize 50-degree water supplied by four-300 foot deep geothermal wells. Solar arrays generate electricity to help drive the heat pumps and the house’s other electric needs.

Size: 3,400 gsf

A New Order of Residential Construction

Sill detail
Sill detail
Mullion
Mullion
Roof peak
Roof peak
Roof transition
Roof transition
Trellis
Trellis
Roof eave
Roof eave