Field School at dusk

Information commons at the heart of school life
Reception Area

Welcome lobby: open & transparent
Library

Central information commons with overlook
Courtyard

Working academic courtyard with learning pavilions
Sloped amphitheater

Sloped amphitheater; community & sectional connections
sunscreen trellis

Prefabricated ironwood sunscreen trellis
Art & music classrooms thrust forward

Art & music classrooms thrust forward
Ironwood columns for function & civic scale

Ironwood columns for function & civic scale
Materials chosen to reflect their surroundings

Materials chosen to reflect their surroundings
Split level section using the hillside

Split level section using the hillside
Parallel wings harvesting the sun

Parallel wings harvesting the sun
Light collecting gymnasium with interior baffles

Light collecting gymnasium with interior baffles
<
>
Sample Description

Academic courtyard at the crossroads of school identity and campus connections

The Field School

The Town of Weston, Weston, MA

Pierced by a new north-south pedestrian walkway the new school connects two sister ‘feeder’ schools to the north with a shared amphitheater and shared playfields. The overall building orientation combined with the specialized envelope maximizes daylighting of the classrooms and minimizes unequal heating and cooling loads. A sloped site section was employed to create a walkout basement which minimizes the bulk of the gymnasium. The Field’s innovative collaborative teaching culture inspired a quality of openness - with programmed use of public spaces and the visible celebration of student learning and achievement. This is evident in the numerous ‘break-out’ or public student project spaces distributed through the building. 

Size: 65,390 gsf 

Recognition

  • 2018 Award for Design Excellence, Citation AIA/New England

  • 2016 International Architecture Award, Chicago Athenaeum Museum of Architecture & Design and The European Centre

  • Finalist 2017 & 2015 Harleston-Parker Medal AIA/Boston Society for Architecture & City of Boston

  • 2015 Award for Design Excellence AIA/Boston Society for Architecture

  • 2015 American Architecture Award The Chicago Athenaeum and The European Centre

  • Building of the Year: East, Runner-up The Architect’s Newspaper

A School Where all Spaces are for Learning & Collaboration

Site plan
Site plan
Student music in the cultural hub
Student music in the cultural hub
Fully programmed corridor academic space
Fully programmed corridor academic space
Information commons: a new library for project-based collaboration
Information commons: a new library for project-based collaboration
Physical activity washed with daylight & sky views
Physical activity washed with daylight & sky views
Community container
Community container
Tool for teaching & learning collaboration: the classroom suite
Tool for teaching & learning collaboration: the classroom suite