Employee welcome beacon

Employee welcome beacon
Daily entry for 2,000

Daily entry for 2,000
Preserved tree framed by the new dining courtyard

Preserved tree framed by the new dining courtyard
Summer garden carved out from the high bay grid

Summer garden carved out from the high bay grid
Rest & reflection

Rest & reflection
Indoor nature recess & collaboration space

Indoor nature recess & collaboration space
Jeffersonian picnic refuge

Jeffersonian picnic refuge
Courtyard in context: giving workspace light & landscape views

Courtyard in context: giving workspace light & landscape views
Cafeteria meeting place opening to new courtyard views

Cafeteria meeting place opening to new courtyard views
Cantilevered collaboration booth detail & execution

Cantilevered collaboration booth detail & execution
Arrival place making

Arrival place making
Destination art & workspace mirror by artist Ellen Harvey

Destination art & workspace mirror by artist Ellen Harvey
Outer security lobby transition

Outer security lobby transition
Self-illuminating ceiling clouds open to airy high bay structure

Self-illuminating ceiling clouds open to airy high bay structure
Pedestrian lobby transition & conferencing

Pedestrian lobby transition & conferencing
Sample Description
<
>

GSA Design Excellence project providing a model workplace with NET ZERO sustainability

Federal Office Building

U.S. General Services Administration , Andover, MA

This prototypical workspace serves as a model for future US government office buildings, transforming an existing 400,000 square foot building from a maze of dark workspaces into a dynamic workspace infused with natural light. Designed for 2,000 occupants, the building provides a complete simulacrum of an urban environment including interior streets, parks and squares (courtyards and atria), interior and exterior landscape, restaurant, canteens and cafe, exercise facility, assembly center, conference nodes and training complex. Heating and cooling is provided exclusively by a 300-well geothermal field located below the permeable parking - one of the largest fields in the country. 

Size: 400,000 gsf 

Recognition

  • 2014 Honorable Mention for Excellence in Architecture AIA New England 

  • 2014 Biennial Design Award – Citation U.S. General Services Administration Public Building Service 

  • 2013 Award for Design Excellence – Citation AIA/Boston Society for Architecture 

400,000 sq ft and 2,000 occupants

A building like a city
A building like a city
Working roofscape
Working roofscape